Nederland aardgasvrij

Om klimaatverandering tegen te gaan, gaat Nederland aardgasvrij wonen. Hoe? De drie belangrijkste alternatieven van hernieuwbare warmteopwekking zijn elektrische warmtepompen, groen gas en warmtenetten. Met warmtepompen alleen redden we het niet in Nederland. Het is waarschijnlijk onmogelijk om genoeg duurzame stroom op te wekken om alle huizen elektrisch te verwarmen met warmtepompen. Bovendien zijn niet alle woningen zo goed te isoleren (en ventileren) dat ze geschikt zijn voor een volledige warmtepomp. Daarom zijn er alternatieven nodig voor de omschakeling naar wonen zonder aardgas. Een warmtenet is één van de mogelijkheden.

Duurzaamheid
Een warmtenet met een duurzame bron zorgt in de huidige omstandigheden naar schatting voor 50 tot 70 procent minder uitstoot van het broeikasgas CO2, vergeleken met iedereen een eigen cv-ketel op aardgas. Er zijn geen nauwkeurige cijfers beschikbaar.
Hoe duurzaam een warmtenet is, hangt af van:

  • De warmtebron, bijvoorbeeld restwarmte, biomassa of geothermie (aardwarmte);
  • De hulp-warmtebron die eventueel bijspringt op heel koude dagen;
  • Hoe groen de stroom is voor alle elektrische pompen;
  • De temperatuur van het warme water (hoe lager, hoe minder energieverlies).

(Bron: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/wonen-zonder-aardgas/warmtenet-verwarmen-zonder-aardgas/)